Farfalle – avagy a legcsinosabb tésztafajta eredete

Farfalle – avagy a legcsinosabb tésztafajta eredete

A Farfalle tészta a konyha legvidámabb formája! A Farfalle etimológiailag az olasz pillangó, lepke szóból származik, a ’ farfalla’-ból. A ’farfelle” már ragozott forma, az ’e’ a női többes szám jel, azaz a szó lefordítva ’pillangók’-at jelent. Különféle méretben kapható a Farfalle, és a méretétől függően kap képzőket az olaszban, például a kicsi méretű ’farfalline’ – ’pillangócskák’, a nagyobb kivitelezésűek meg ’farfalloni’ – azaz ’lepkék’ (magyarban nagyítóképző nem igen van). Lényeg a lényeg, hogy ezek mint annak a tésztafajtának a verziói, amit mi magyarok masni-tésztának nevezünk. Egyébként angol nyelvterületen is a ’bow-tie pasta’ verzió a gyakori elnevezés. Négyzet alakúra vágott tésztából készül, amely középen össze van  csippentve, ez adja a Farfalle különleges, nőies formáját.

A szakértői vélemény szerint a legváltozatosabb ízkombinációkhoz is remekül illeszkedik a Farfalle. Többnyire paradicsomos, vagy krémsajtos receptekkel készítik a Farfalle-t, gyakran kevernek hozzá olaszos zöldfűszereket, nagy divat a piros, fehér, zöld színkombinációt variálni a tésztán, mely az olasz zászló színeire emlékeztet(i őket, minket a sajátunkra).

Minden vélemény számít!