Tegyünk a környezetünkért fenntartható applikációval!

Tegyünk a környezetünkért fenntartható applikációval!

Sokszor fogalmunk sincs, hogy merre induljunk, ha fenntartható módon szeretnénk vásárolni. Most azonban ezt egy új alkalmazás segíti.

Talán nem is tudjuk, hogy Budapesten már találhatunk csomagolásmentes boltot, ahová a vevők vászonzsákokkal, dobozokkal vagy éppen tárolóedényekkel jönnek vásárolni. Itt nincsenek egyszer használatos műanyagzacskók és felesleges csomagolóanyagok. De nem csak ez az előnye van az ilyen a boltoknak.

A csomagolásmentességen kívül, és azon kívül, hogy nem visszük haza magát a csomagolóanyagot, az is fontos, hogy annyit vásárolunk, amennyire szükségünk van, így az élelmiszerpazarlást is csökkentjük.

Egy új applikációban összegyűjtve megtaláljuk az összes olyan helyet, ahol az emberek fenntartható élelmiszert tudnak vásárolni. Ilyenek például a bioboltok, a helyi piacok, a biopiacok és természetesen a fenntartható vendéglátóhelyek is helyet kaptak ebben az applikációban.

De mi kell ahhoz, hogy egy vendéglő elnyerje ezt az elismerést? Például, hogy nem használnak polisztirol csomagolóanyagot. Papírtálkával oldják meg a tálalást, amely a cukornád rostanyagából készül és 100%-ban lebomlik. Növényi, komposztálható, lebomló anyagból készült poharakat és evőeszközöket használnak. A minősítés feltétele az is, hogy ne használjanak pálmaolajat, az ételek alapanyagai közül legalább egyféle bio minősítésű legyen, valamint minimum 30%-a hazai termesztésű. De ugyanígy feltétel a tisztítószerek megfelelő kiválasztása is, amely nem károsítja a vízben lévő élővilágot, nem algásítja a vizet, tehát ezekkel sokkal jobban óvható a környezet.

Az alkalmazásból azt is megtudhatjuk, hogy az éppen aktuális hónapnak melyek a szezonális alapanyagai, zöldségei, gyümölcsei és ezekre kattintva a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat is megnézhetjük.

Az applikáció a boltok, a piacok és a termelők megtalálásában térképpel segít. Így minden adott, hogy mi is környezettudatosan vásároljunk.

 

Minden vélemény számít!