Egyedi vagyok a Biblia alapján?

Egyedi vagyok a Biblia alapján?

egyedi kislány a tömegben

Egy középiskolás barátom egy régi, rozsdás autót vezetett. És azon a régi, rozsdás kocsin egy meglehetősen pergős lökhárító matrica volt. Nagy betűtípussal a következő volt: „Egyedülálló vagy!” Aztán kisebb betűvel az alatta ez olvasható: “Csakúgy, mint mindenki más.” Szellemes sorok, de fontos kérdést tesz fel az emberi egyediségről. A Biblia szerint egyediek vagyunk?

 

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy megértsünk két alapigazságot arról, hogy Isten hogyan viszonyul minden egyes emberhez.

 

  1. Minden embert összeköt az anyaméhben.
  2. Gondviselésével minden olyan befolyás hatásának millióit irányítja, amelyek alakítják azt, amivé mi válunk mindennap – a bölcsőtől sírig.

 

Egybeszerkesztve

 

Tehát először is Isten teremtett minden embert. Mindet bonyolultan készítette, odafigyelve mindenre, ami genetikailag (és minden más módon) anyjuk méhében volt.

Tehát ez a Biblia első előfeltétele: Isten mindenkit megteremtett, bonyolultan és egyénileg köt össze minket anyánk méhében, éppen úgy, ahogy vagyunk. Nem vagy véletlenszerű. Nem vagy az emberiség mintája. Te Isten teremtő és gondviselő terve által létezel.

 

Gondviselése alatt

 

Másodszor, Isten gondviselése a mindent átfogó, mindenre kiterjedő munka minden tapasztalatunk felett. Semmi nem történik veled, amiről Isten ne tudna.

 

A dicsőség prizmája

 

Senkinek, sem voltak meg a te tapasztalataid. Nekik is voltak hasonló tapasztalataik, de a te tapasztalataid nem. Milliónyi élményed volt, apró és hatalmas, egy másodpercig tartó és egy évig tartó, tudatos és tudattalan – és mindegyik formált. Minden nap az alakít minket, amit tapasztalunk. Az agyunkban lévő utak lefektetése folyamatban van. Az adatok tárolása folyamatban van. És senkinek – abszolút senkinek a világon – nincs ugyanolyan formáló tapasztalatati gyűjteménye, mint neked. Hasonló? Igen. Ugyanaz? Soha.

Te vagy az egyetlen, akinek ezek tapasztalatai lehetnek. Ezért csak te vagy az egyetlen te a világon és a történelemben. És mivel Isten az anyaméhben tapasztaló Teremtője és az élet tapasztalatainak irányítója, egyedülálló vagy te Isten tervezése alapján. Nem vagy véletlenszerű. Nem vagy az emberiség mintája.

Olyan vagy, mint egy prizma, olyan formájú, mint egyetlen más prizma sem a világon, így amikor Isten fénye rád világít, akkor egyfajta fénytörés, a színek kombinációja következik be, ahogy úgy mondjam, csak te tudsz megtörni. És ezért számítasz. Az Istennek szentelt életed olyan módon tükrözi az ő dicsőségét, ahogyan más élet nem képes. Hasonló? Igen. De nem ugyanaz. Krisztusnak szentelt egyediséged pedig nem más jelent, mint a Krisztus dicsősége.

Minden vélemény számít!