Michelin Cross Climate, avagy a téli gumik történelmének forradalmasítója

Michelin Cross Climate, avagy a téli gumik történelmének forradalmasítója

A Michelinre a múltban is jellemző volt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a technológiai újdonságokra, ezáltal arra is, hogy elmossák a téli és a nyári abroncsok közötti határokat. A Gumibomba.hu értesülései szerint mindez most sikerült, a gyártó ugyanis egy olyan téli gumit vezetett be az idén Michelin Cross Climate név alatt, ami nyári gumiként is tökéletesen megállja a helyét.

A technológia

A Michelin Cross Climate abroncs érdekessége, hogy elegyít azokat a technológiákat, amelyeket a nyári- és a téli gumik esetében eddig külön-külön alkalmaztak, együtt azonban még soha, és talán mindenki azt gondolta korábban, hogy ez a két különféle szemléletmód teljesen összeegyeztethetetlen egymással. Ennek a sokszínűségnek köszönhetően a Michelin abroncsa száraz felületen is képes megfelelően rövid féktávokat biztosítani, és mindeközben nedves útszakaszon is kimagasló tapadást garantál, az európai abroncscímkézési rendszerben ugyanis a lehető legjobb, A minősítést ért el ezen a téren. Mivel megkapta a 3PMSF tanúsítást is – a három hegycsúcsot a hópehellyel –, ezért még azokban a régiókban is használhatjuk, amelyekben előírás a dedikált téli gumi, és még csak a négy évszakos abroncsok sem elfogadottak a leghidegebb időszakban.

A Michelin Cross Climate természetesen a gyártóra jellemző prémium minőség minden sajátosságát magán viseli, ennek megfelelően hosszú élettartamot várhatunk tőle energiatakarékos és kényelmes utazás mellett. Az abroncs keretein belül a gyártó több különálló technológiát egyesített. Ezek közé sorolhatjuk az innovatív gumikeveréket, ami egy rendkívül rugalmas anyagból készült, így lehetővé teszi, hogy kitöltse az útfelület legapróbb egyenetlenségeit hidegben és melegben egyaránt. Az újgenerációs szilika adaléknak köszönhetően a gumikeverék által csökkenthető az ütemanyag-fogyasztás, méghozzá a gördülési ellenállás mérsékelésével. Az abroncson helyet kapott V-alakú mintázat önzáró, 3D-s lamellákkal került kiegészítésre, amelyek optimális tapadást képesek biztosítani havas felületen. A komplex geometriájú, mélyre hatoló lamellák csúszós útszakaszokon aprócska karmokként viselkednek, amelyek képesek megkapaszkodni a felületen, megnövelve ezzel abroncsunk vonóerejét. Segítségükkel nem csak a kormányzás lett pontosabb, hanem a menetteljesítmény is javult.

Innováció mesterfokon

A Michelin Cross Climate abroncs által a gyártó szakemberei határozottan az innovatív megoldások irányába mozdultak el, ennek megfelelően a fejlesztés előtt rengeteg tanulmányt készítettek, amelynek során figyelembe vették a különféle vezetési szokásokat, valamint az emberek vezetési magatartását is. A gyártó törekvése, hogy az egyes felhasználási módokhoz megtalálják a legjobb, mindenki számára megfelelő megoldást, ezért a fejlesztés első szakasza nem is szólt másról, mint a megismerésről és az elemzésről. Ebben a gyártó figyelembe vette, hogy az autósoknak számítaniuk kell az időjárás hirtelen változására a téli időszakban, és mivel az európai autósoknak több mint 60 százaléka egész évben nyári gumit használ, elengedhetetlenül fontos, hogy legyen számukra egy alternatíva, egy olyan relatíve téli gumi, ami minden évszakban képes helytállni, méghozzá ráfizetés nélkül. A Michelin Cross Climate 2015 májusától kapható az európai boltok polcain, méghozzá 23 különböző méretben, 15 és 17 hüvelykes méret között, de 2016-tól a gyártó további méreteket is szeretne rendszeresíteni.

 

Minden vélemény számít!