Kevesebb energiahatékony ház épülhet a könnyítés miatt

Kevesebb energiahatékony ház épülhet a könnyítés miatt

Csok – A Knauf szakértői szerint kevesebb energiahatékony ház épülhet a könnyítés miatt  A szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation szakértői szerint az energiahatékonysági szempontból jelenleg is korszerűtlen magyarországi ingatlanállomány bővüléséhez vezet az a könnyítés, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegének megállapításánál a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni.
Egy tavaly hatályba lépett rendelet értelmében a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanok esetében már a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni. A szabályozás alól azonban az új csok-rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak, és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek.
Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően tehát a jövőben “A”, de a csok-rendszerben akár “D” energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, bár az ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el. A Knauf Insulation szakértői szerint az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.
Az előírások nem teszik kötelezővé, de a 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva azzal kalkulálni, hogy ha energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják – idézi a közlemény Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatóját. Megjegyezte, hogy az energiahatékonysággal megtakarított összeget vissza lehet forgatni a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe.
 

Minden vélemény számít!