Vásároljuk, lízingeljük vagy béreljük a szervert?

Vásároljuk, lízingeljük vagy béreljük a szervert?

Legyen szó induló vállalkozásról vagy régóta működő cégről, mindegyik esetben elgondolkodtató, hogy hogyan oldja meg a szerver kérdést, ha biztonságosan akarja adatait tárolni, vagy ha a meglévő kapacitás már nem elegendő, esetleg a kiöregedett szervereit szeretné modernebbekre cserélni. Három lehetőség is rendelkezésre áll a probléma megoldásában.

Az egyik lehetőség, hogy saját szervert vásárolunk. Azonban ez beruházással jár, ami ugyan egyszeri, de nagy kiadás. Ráadásul tovább növeli a költségeket, hogy a kapacitás megtervezéséhez, a szerver beüzemeléséhez és később az üzemeltetéséhez informatikus szakember szükséges. A szerver elhelyezéséhez pedig nem árt, ha rendelkezésre áll egy külön terem, mert a gép meglehetősen zajos.

A másik lehetőség, hogy lízingeljük a szervert. Itt ugyan mentesülünk az egyszeri nagy kiadástól, de a folyamata hosszadalmas, hiszen lízingszerződést is kötni kell, amely minimum 3 éves időtartamra szól.

Van azonban még egy alternatíva, amellyel kiküszöbölhető az előzőek hátránya, ez pedig a szerver bérlés. Ebben az esetben a szerver nem a cég tulajdona, csak a kapacitását használja. Lehetőségünk van bérelni egy külön szervergépet, amelyet csak a mi cégünk használ, de bérelhetünk egy virtuális szervert is, mely esetben a szolgáltató hatalmas kapacitásának csak egy részét használja cégünk. Ráadásul az induló kapacitást bármikor bővíthetjük vagy cserélhetjük nagyobbra. Tehát a szerver bérlés jóval rugalmasabb konstrukció, mivel sokkal nagyobb mozgásterünk van.

Ha a vállalkozás akár fizikai, akár virtuális szerver bérlés mellett dönt, az mindenképpen a szolgáltató telephelyén lehetséges, hiszen ott adottak az üzembiztos működéshez szükséges feltételek, mint a megfelelő hőmérséklet, pormentes környezet, nagy sávszélességű internet, szünetmentes áramellátás.

Minden vélemény számít!